"Όταν δίνω γεμίζει η καρδιά μου" – ιδιαίτερα στην πανδημίαΗ πανδημία έχει επηρεάσει τις ζωές μας με διάφορους τρόπους. Σίγουρα, όμως, έχει προκαλέσει συναισθήματα όπως άγχος, λύπη, αγ


ωνία, κλπ. Οι εδικοί λένε πως είναι σημαντικό να αναζητούμε τρόπους να βιώνουμε και θετικά συναισθήματα, ειδικότερα αυτήν την περίοδο.


Πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη την περασμένη άνοιξη στην Αμερική και τον Καναδά, ζητούσε από τους πάνω από 1.000 συμμετέχοντες να καταγράφουν κάθε βράδυ για μία εβδομάδα τι συναισθήματα βίωσαν στην διάρκεια της μέρας, καθώς και τι δραστηριότητες συπεριλάμβανε η μέρα τους.


Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που είχαν προσφέρει μέσα στη μέρα τη βοήθειά τους με οποινδήποτε τρόπο, βίωναν περισσότερα θετικά συναισθήματα. Η προσφορά βοήθειας περιλάμβανε διάφορες διαβαθμίσεις, από το να ακούμε το πρόβλημα κάποιου και να παρέχουμε συναισθηματική υποστήριξη, το να πάμε ψώνια σε άτομα που δεν μπορούν να βγουν έξω, μέχρι το να συμβάλλουμε στο έργο κάποιου φιλανθρωπικού οργανισμού. Επίσης, όσοι προσέφεραν βοήθεια συχνότερα βίωναν περισσότερα θετικά συναισθήματα, λιγότερα αρνητικά και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με ευρήματα παλαιότερων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία όσοι έχουν νοοτροπία προσφοράς και εντάσσουν καλές πράξεις στην καθημερινότητά τους, βιώνουν θετικά συναισθήματα και έχουν μεγαλύτερη ευεξία.


Ένα ακόμη σημαντικό αποτέλεσμα της νέας αυτής έρευνας είναι ότι όσοι ήταν αποδέκτες βοήθειας, ένιωθαν περισσότερο ευτυχισμένοι με τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και είχαν περισσότερα θετικά συναισθήματα. Παλαιότερες έρευνες είχαν συμπεράνει ότι άτομα που δέχονται βοήθεια συχνά βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, γιατί αισθάνονται αδύναμα ή ανήμπορα. Όμως στην διάρκεια της πανδημίας όπου όλοι αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση, αυτό το αίσθημα αδυναμίας όταν χρειαζόμαστε βοήθεια μοιάζει να έχει εξαλειφθεί.


Συμπέρασμα: αν θέλετε να νιώσετε όμορφα, προσφέρετε βοήθεια. Έτσι συμβάλλετε στο να νιώσουν όμορφα και οι άνθρωποι που βοηθάτε, αλλά και ενισχύετε την σχέση σας μαζί τους.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square