5 Ωφέλη της αναμετάδοσης (sportcasting) των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας


Τι είναι το Sportcasting.

Το Sportcasting ( ή broadcasting) είναι ένας όρος, τον οποίο επινόησε η ειδική στα νήπια, Magda Gerber, προκειμένου να περιγράψει τη μη επικριτική, απλή διατύπωση των γεγονότων με λέξεις, την οποία συνιστούσε να χρησιμοποιούν οι γονείς, για να υποστηρίξουν βρέφη και νήπια (2-3 χρονών), όταν αγωνίζονται να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.

Οι Sportcasters δεν επικρίνουν, δε διορθώνουν, δεν κατηγορούν και δεν προκαλούν ντροπή. Απλά, κρατούν τα παιδιά ασφαλή, παρατηρούν και περιγράφουν τι βλέπουν, προσφέροντας στα παιδιά το χώρο που χρειάζονται, για να συνεχίσουν να παλεύουν έως ότου είτε επιλύσουν το πρόβλημα είτε αποφασίσουν να σταματήσουν να ασχολούνται με αυτό και να προχωρήσουν παραπέρα:

"Δουλεύεις πολύ σκληρά, για να ταιριάξεις στο παζλ αυτό το κομμάτι. Φαίνεσαι απογοητευμένος."

"Ελένη, είχες το αρκουδάκι και τώρα το έχει η Κατερίνα. Και οι δύο θέλετε να το κρατήσετε. Η Ελένη προσπαθεί να το πάρει πίσω.. Κατερίνα, δε θα σε αφήσω να χτυπήσεις την Ελένη."

"Προσπαθείς να κατέβεις από εκείνο το σκαλί. Θα σε βοηθήσω να παραμείνεις ασφαλής. Δε θα σε αφήσω να πέσεις."

Ωφέλη

1. Όσο λιγότερα κάνουμε, τόσο περισσότερο τα παιδιά σκέφτονται και μαθαίνουν

Όσο εντυπωσιακό και εάν φαίνεται, αυτές οι μίνι περιγραφές είναι πολύ συχνά το μόνο που χρειάζονται τα παιδιά μας, ώστε να συνεχίσουν να προσπαθούν, όσο δύσκολη και εάν είναι μία κατάσταση ή ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους με τα αδέλφια τους ή τους φίλους τους.

Αν θεωρήσουμε ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική της "συνέντευξης", όπου ήρεμα θέτουμε ανοιχτές ερωτήσεις, όπως: "Και οι δύο θέλετε την μπάλα. Τι μπορείτε να κάνετε;" Εάν η διαμάχη συνεχίζεται και τα συναισθήματα κλιμακώνονται, μπορούμε να προτείνουμε 1-2 πράγματα, όπως: "Το προσέξατε ότι υπάρχει ακόμα μία μπάλα στο καλάθι;" ή "Θα μπορούσες ίσως να δοκιμάσεις να κατεβάσεις πρώτα το ένα πόδι από το σκαλί."

Αν η διαμάχη σχετίζεται με το φυσικό παιχνίδι μεταξύ δύο (ή και περισσότερων) παιδιών και ένα από τα δύο παιδιά δείχνει προβληματισμένο, μπορούμε να ρωτήσουμε: "είσαι εντάξει με αυτό;". Εάν το παιδί δείξει πως δε συμφωνεί, μπορούμε να προτείνουμε "μπορείς να πεις όχι και να σταματήσεις" (και στη συνέχεια να σταματήσουμε την πράξη με ήπιο τρόπο, εάν αυτό χρειάζεται).

Τα μαθήματα του Resources for Infant Educarers (RIE) Parent/Toddler Guidance συνήθως ολοκληρώνονται στην ηλικία των δύο ετών. Μία όμως από τις τάξεις που καθοδηγούσα επέλεξε να συνεχίσει έως ότου τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία των 3 ετών. Έτσι, είχα τη μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσω το sportcasting σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μιας και αυτά τα παιδιά είχαν κατακτήσει το λόγο περισσότερο από τα παιδιά των 2 ετών, είχα την ευκαιρία να τελειοποιήσω τη δεξιότητα της "συνέντευξης" και εντυπωσιάστηκα πραγματικά από το πόσο καλά λειτουργεί αυτή η πρακτική (με δεδομένο, βέβαια, ότι αυτά τα παιδιά, έχοντας το προνόμιο να έχουν μεγαλώσει με τις πρακτικές του RIE, είχαν συνηθίσει να επιλύουν τα προβλήματά τους με τη λιγότερη δυνατή παρέμβαση).

Όταν τα παιδιά διαπληκτίζονται σχετικά με ένα παιχνίδι, περιγράφω όσα διαδραματίζονται και μετά ρωτώ:

"Laura, τι σκόπευες να κάνεις με αυτό το αυτοκινητάκι;"

"Θέλω να το βάλω να κατρακυλήσει στη ράμπα."

"Jake, δείχνεις ταραγμένος. Τι θέλεις να κάνεις με αυτό το αυτοκινητάκι;"

Δείχνει ότι θέλει να το βάλει να ανεβαίνει στον τοίχο.

"Ο James θέλει να βάλει το αυτοκινητάκι να ανέβει στον τοίχο. Μμμμ... Τι μπορείτε να κάνετε εσείς οι δυο;"

Προς έκπληξή μου, ζητώντας από αυτά τα 3χρονα να σκεφτούν και να εκφράσουν τις επιθυμίες τους είναι μερικές φορές ό,τι ακριβώς χρειάζεται, για να επιλυθεί μία διαμάχη. Τα παιδιά καταλήγουν είτε να κάνουν μαζί τις δύο δραστηριότητες, είτε να τις κάνουν εναλλάξ, βλέποντας το ένα το άλλο, είτε να αφήσουν το "αντικείμενο" της διαμάχης και να κάνουν κάτι άλλο. Και όλα αυτά εντελώς μόνα τους.

Ο πειρασμός να καθοδηγήσουμε, να κατευθύνουμε ή να επιλύσουμε εμείς το πρόβλημα μπορεί να είναι μεγάλος. Αλλά, εάν καταφέρουμε να ελέγξουμε την παρόρμησή μας, τα παιδιά θα μάθουν πολλά περισσότερα και θα χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους.

2. Η εμπιστοσύνη δίνει δύναμη

Το Sportcasting αποτελεί το μικρότερης κλίμακας παρεμβατικό εργαλείο, αλλά και το πιο ισχυρό ίσως, καθώς δείχνει πόσο εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας. Με το Sportcasting πολύ απλά λέμε: "Είμαι εδώ, για να σε υποστηρίξω, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορείς να χειριστείς αυτή την κατάσταση." Όσοι χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική δε φοβούνται τα συναισθήματα ματαίωσης, απογοήτευσης και θυμού, που όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας πολύ φυσιολογικά νιώθουν. Με πολύ υπομονή τα αναγνωρίζουν: "Είσαι ακόμα πολύ απογοητευμένος για τον πύργο που έχτιζες. Είναι πραγματικά πολύ ενοχλητικό να πέφτει." Αφήνουμε όσα συμβαίνουν, απλά να συμβαίνουν, χωρίς να δημιουργούμε ανάγκη εξάρτησης των παιδιών από τους γονείς τους, προκειμένου να επιλύσουν ένα πρόβλημα. Και με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση και την αντοχή τους.

3. Μας υπενθυμίζει να μην παίρνουμε το ρόλο του δικαστή και να μη διαλέγουμε πλευρά

Το Sportcasting ελέγχει τη φυσική μας τάση να παίρνουμε το ρόλο του δικαστή ή να κάνουμε προβολή των δικών μας θεμάτων σε όσα συμβαίνουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί όποτε κρίνουμε ένα παιδί ή τη συμπεριφορά του, του δημιουργούμε ντροπή, ενοχή και απόσταση, που εμποδίζει τη σύνδεσή μας, υπονομεύει τη γνώση, αλλά και την αυτοπεποίθησή τους.

Είμαι τόσο ευαίσθητη σχετικά με την προβολή των θεμάτων, που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ή με το να κάνουμε τα παιδιά να ντρέπονται, ώστε δε μου αρέσει καθόλου να χρησιμοποιώ τη λέξη "πήρες". Για εμένα, υπάρχει μία μικρή, αλλά πολύ σημαντική διαφορά μεταξύ του: "Είχες αυτό και τώρα το έχει ο Tommy" από το "Ο Tommy πήρε αυτό από εσένα".

Τα παιδιά συχνά εννοούν το "παιχνίδι", τη "χαρά" και τα "προβλήματα" διαφορετικά από ότι οι ενήλικες. Δε θα ξεχάσω ποτέ μία φορά, που προσπάθησα να υπερασπιστώ το γιο μου, στο τέλος μιας (όπως την έβλεπα εγώ) ατελείωτης λεκτικής επίθεσης από τη μεγαλύτερη αδελφή του, ο οποίος μου έδειξε την πόρτα, ώστε να "μην ανακατευτώ". Μιας και γνωρίζω ότι δεν είναι μαζοχιστής, μπορώ μόνο να θεωρήσω ότι το απολάμβανε.

Με το Sportcasting, λοιπόν, επιβεβαιώνουμε ότι αποδεχόμαστε την κατάσταση, όπως ακριβώς είναι. Γεγονός που μας βοηθά να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά και το μυαλό μας καθαρό.

4. Αποτρέπει τον κίνδυνο τα παιδιά να θεωρούνται είτε θήτες είτε θύματα

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, που προκύπτουν από την αντίδραση των ενηλίκων, όταν υπερ-προστατεύουν, παίρνουν το ένα μέρος ή προσβάλουν είναι ότι τα παιδιά που εμπλέκονται μπορούν να ταυτιστούν και να εκγκλωβιστούν στο ρόλο του θήτη ή του θύματος, που άθελά μας τους δίνουμε. Ο θήτης θεωρεί πως είναι κακός και μοχθηρός. Το θύμα νιώθει αδύναμο και ανίσχυρο. Καί οι δύο θεωρούν πως εξαρτώνται από τους ενήλικες, προκειμένου να επέμβουν και να επιλύσουν τα προβλήματά τους.

5. Βοηθά τα παιδιά να κατανοούν καλύτερα τις καταστάσεις, διδάσκει τη γλώσσα, κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη. Με το Sportcasting διευκολύνουμε τη βιωματική μάθηση, που είναι η καλύτερη μορφή εκπαίδευσης, με το βαθύτερο νόημα.

Το Sportcasting δε μπορεί να λειτουργήσει όταν:

  • Υπάρχουν θέματα ασφάλειας, που είναι πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα.

  • Υπάρχουν μοτίβα ενοχλητικής ή καταστροφικής συμπεριφοράς. Τα παιδιά πάντα χρειάζονται ευγενικές, αλλά σαφείς και αυστηρές υπενθυμίσεις, ώστε να μην παίρνουν, για παράδειγμα, τα παιχνίδια από τα χέρια των άλλων παιδιών.

  • Τα παιδιά που είναι συγκεντρωμένα σε μια εργασία, καλό είναι να είναι προσταυτευμένα. Αλλά, εάν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε εγκαίρως, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή του έργου από ένα άλλο παιδί, τότε προχωράμε και πάλι σε sportcasting και "συνέντευξη".

Όπως όλες οι καλές πρακτικές που σχετίζονται με παιδιά, το Sportcasting λειτουργεί θετικά, επειδή βασίζεται στη βαθύτερη πίστη μας στις δυνατότητες του παιδιού. Παραμένοντας, ασφαλώς, συγκεντρωμένοι και υποστηρικτικοί, αλλά παραμερίζοντας, ώστε να νιώσουν τόσο ισχυρά, να βασιστούν σε αυτές και να τις αξιοποιήσουν.

(ελεύθερη μετάφραση του άρθρου της Janet Lansbury: http://www.janetlansbury.com/2013/04/5-benefits-of-sportscasting-your-childs-struggles/)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square