Υπερκόπωση γονέων

Τι είναι η υπερκόπωση γονέων;

Η υπερκόπωση είναι μία κατάσταση συναισθηματικής εξάντλησης και συμβαίνει, όταν ο γονιός βρίσκεται εκτός ισορροπίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δίνοντας συνεχώς υπερβολικά πολλή ενέργεια, κάποια στιγμή ο γονιός νιώθει ότι δεν έχει κάτι άλλο να δώσει στο παιδί του, με αποτέλεσμα να νιώθει δυστυχισμένος, θυμωμένος, κουρασμένος. Έτσι, καταλήγει να αμφισβητεί τη γονεϊκή του ικανότητα και να κατηγορεί τον εαυτό του, επειδή δεν απολαμβάνει τον γονεϊκό του ρόλο και τη σχέση του με το παιδί του.

Ένα «δύσκολο» παιδί, ένα ανύπαρκτο δίκτυο υποστήριξης, εξωτερικοί παράγοντες πίεσης, αλλά και οι δικές του μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τη γονεϊκότητα είναι παράγοντες, που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκόπωση ένα γονιό. Ιδιαίτερα, τον γονιό εκείνο, που έχει προσπαθεί πολύ, ώστε να είναι καλός γονιός.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την υπερκόπωση γονέων;

  • Κάνοντας όσο το δυνατό καλύτερο προγραμματισμό των υποχρεώσεων, προνοώντας σχετικά με ζητήματα που μπορεί να προκύψουν και αφήνοντας πάντα κάποιο κενό χρόνου, για έκτακτες καταστάσεις.

  • Περνώντας ποιοτικό και «συνειδητό» χρόνο με το παιδί μας. Δημιουργώντας ισχυρή σύνδεση με αυτό, ώστε να νιώθουμε και εμείς και αυτό ότι πραγματικά νοιαζόμαστε και απολαμβάνουμε το χρόνο μαζί του.

  • Δημιουργώντας ένα δίκτυο υποστήριξης, που θα μπορέσει να μας αποφορτίσει από τις εντάσεις και να μας στηρίξει τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικό να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μας. Ευρύτερη οικογένεια, φίλοι, ομάδες γονέων, ειδικοί σχετικά με ζητήματα γονεϊκότητας είναι κάποιοι, στους οποίους μπορούμε να στραφούμε.

  • Δημιουργώντας χρόνο για τον εαυτό μας, καθώς είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα να νιώθει ότι φροντίζει τις ανάγκες του και ικανοποιεί τις επιθυμίες του.

  • Θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες τόσο σχετικά με την οικογένειά μας, όσο και για το σπίτι, την εργασία, τη σχέση μας με τον σύντροφο και τους ανθρώπους τριγύρω μας.

Craft a positive parent life with Lifecraft!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square