Τι πρέπει να γνωρίζουμε, πριν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά του παιδιού μας

Το να διαχειριστούμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο ορισμένες φορές. Δε γνωρίζουμε πάντα πώς να αντιδράσουμε ή αν αυτή η αντίδρασή μας λειτουργεί θετικά ή αρνητικά. Η συμπεριφορά των παιδιών είναι από τα θέματα που απασχολεί περισσότερο τους γονείς. Διαμάχη για την εξουσία, αντιμίλημα, φωνές και διαρκής επανάληψη των ίδιων σκηνών είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς. Πριν δούμε πώς μπορούμε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά των παιδιών μας, αξίζει να δούμε κάποια πράγματα, που εξηγούν γιατί τα παιδιά συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο.

1| Τα συναισθήματα καθορίζουν τη συμπεριφορά

Η συμπεριφορά των παιδιών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα συναισθήματά τους. Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά είναι μία φυσική αντίδραση των παιδιών στα συναισθήματά τους. Τα παιδιά σπάνια γνωρίζουν πώς να εκφράσουν με λέξεις τα συναισθήματά τους και τις περισσότερες φορές παλεύουν με τα δυνατά συναισθήματα που τα κατακλύζουν. H έκφραση αυτών των συναισθημάτων, επομένως, καταλήγει σε αυτό που ονομάζουμε «κακή συμπεριφορά». Εκτενής έρευνα καταδεικνύει ότι συμπεριφορές, όπως εκρήξεις θυμού, συναισθηματική κατάρρευση και επιθετικότητα, μπορούν συχνά να ερμηνευτούν ως η ανικανότητα του παιδιού να διαχειριστεί έντονα συναισθήματα. Το να διδάξουμε τα παιδιά πώς να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα συναισθήματά τους, να αναπτύξουμε δηλαδή τη συναισθηματική τους νοημοσύνη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, που μπορεί να μας βοηθήσει να περιορίσουμε την αρνητική συμπεριφορά.

2| Η ανατροφή των παιδιών που βασίζεται στο φόβο δε λειτουργεί

Ας αναρωτηθούμε εάν το να κάνουμε τα παιδιά να νιώσουν χειρότερα είναι αυτό που θα τα κάνει να συμπεριφερθούν καλύτερα. Ας αναρωτηθούμε, επίσης, εάν μπορεί κάποιος που ταπεινώνεται να επιδείξει μετά σωστή συμπεριφορά. Η έρευνα καταδεικνύει ότι για να συμπεριφερθεί σωστά ένα παιδί, πρέπει να νιώθει ασφαλές και να έχει θετικά συναισθήματα.

Η σχέση μας με τα παιδιά έχει μεγάλη επίδραση στη συμπεριφορά τους. Το να χρησιμοποιούμε στρατηγικές που οδηγούν στο να χαθεί η μεταξύ μας εμπιστοσύνη επηρεάζει τη σχέση μας με τα παιδιά έως και μετά την παιδική τους ηλικία. Μία τιμωρητική στάση του γονιού μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά μακροχρόνια τη σχέση γονιού-παιδιού. Η σύνδεση με το παιδί πάντα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

3| Πολλές φορές αυτό που ορίζουμε ως κακή συμπεριφορά είναι απολύτως φυσιολογική

Πολύ συχνά έχουμε προσδοκίες από τα παιδιά, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι παιδιά και περιμένουμε από αυτά να συμπεριφερθούν σαν ενήλικες. Περιμένουμε να είναι «καλά παιδιά», τα κρίνουμε ή τα συγκρίνουμε με άλλα παιδιά. Το να κατανοήσουμε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και ότι θα αντιδράσει σε κάποιο ερέθισμα με το δικό του μοναδικό τρόπο, θα μας βοηθήσει πολύ στο να δούμε την άσχημη συμπεριφορά με άλλο μάτι.

Για παράδειγμα, τα μικρότερα παιδιά δύσκολα μπορούν να λειτουργήσουν με ενσυναίσθηση απέναντι στους άλλους. Οπότε, το να τιμωρήσει κανείς ένα δίχρονο παιδί, επειδή αρνήθηκε να μοιραστεί τα παιχνίδια του ή επειδή άρπαξε το παιχνίδι ενός φίλου του, δε θα το βοηθήσει να πάρει το μάθημα, που θα έπρεπε. Το να τιμωρήσεις, επίσης, έναν έφηβο, επειδή διεκδικεί περισσότερη αυτονομία στις εξόδους του, δε θα τον βοηθήσει να καταλάβει τις ανησυχίες και τους φόβους του γονιού.

3| Οι θετικές φράσεις οδηγούν σε θετικές συμπεριφορές

Ο τρόπος που εκφραζόμαστε απέναντι σε ένα παιδί, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την συμπεριφορά του απέναντι σε μία κατάσταση. Καθώς οι λέξεις μας διαμορφώνουν τη θεώρηση των παιδιών για τον εαυτό τους, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εκφράσεις μας απέναντί τους. Το σύνδρομο του Πυγμαλίωνα καταδεικνύει ότι ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά διαμορφώνει την αυτό-εικόνα τους και μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Κατανοώντας ότι υπάρχει πάντα ένας διαφορετικός τρόπος, για να εκφράσουμε κάτι που θέλουμε να πούμε σε ένα παιδί, θα μας βοηθήσει πολύ. Το να αντικαταστήσουμε φράσεις που έχουν αρνητική απόχρωση με φράσεις με θετική απόχρωση, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το παιδί να συμπεριφερθεί καλύτερα. Η φράση «Όχι, δε θα παίξεις, εάν δεν κάνεις τα μαθήματά σου» μπορεί να αντικατασταθεί με τη φράση «Μπορείς να παίξεις, αφού κάνεις τα μαθήματά σου». Η χρήση του όχι, που τόσο αυθόρμητα ξεστομίζουμε οι γονείς, έστω και αν τεκμηριώνεται στη συνέχεια, δημιουργεί αρνητική προδιάθεση από την πλευρά του παιδιού και δύσκολα θα το οδηγήσει σε μία επιθυμητή από το γονιό αντίδραση.

Αν κάποιος αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της συμπεριφοράς του παιδιού του, μπορεί αρχικά να χρησιμοποιήσει θετικές λέξεις, όταν χαρακτηρίζει ένα παιδί, να αγνοήσει την αρνητική συμπεριφορά και να το ενθαρρύνει/ επαινέσει, όταν συμπεριφέρεται «σωστά». Τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά.

4| Δε μπορείς πάντα να αλλάξεις τη συμπεριφορά του παιδιού σου και αυτό είναι εντάξει

Το πώς συμπεριφέρεται ένα παιδί δεν αντανακλά πάντα το τρόπο που ανατρέφεται από την οικογένειά του. Η συμπεριφορά των παιδιών, βάσει ερευνών, καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Αυτό εξηγεί τις συμπεριφορικές διαφορές, που μπορεί να επιδείξουν δύο παιδιά, που μεγαλώνουν σε ακριβώς ίδιο περιβάλλον και να απενοχοποιήσει τους γονείς, που θεωρούν πως είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Η χρήση τεχνικών και προσεγγίσεων που προέρχονται από τη θετική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, θα βοηθήσει όλους όσους έχουν ανάγκη να μεταμορφώσουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους προς το θετικότερο.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square