Απολογισμός στο τέλος του έτους και λήψη αποφάσεων για τη νέα χρονιά: όλα καταλήγουν στο καίριο ερώτ


Είναι αυτή η εποχή του χρόνου, που εκτός από το να ανταλλάσσουμε δώρο, να βρισκόμαστε με αγαπημένα πρόσωπα, να ταξιδεύουμε και να μοιραζόμαστε αγάπη, συνήθως κάνουμε απολογιιισμό της χρονιάς που πέρασε. Ο Δεκέμβριος είναι για τους περισσότερους ένας μήνας απολογισμού, μιας και κοιτάζουμε πίσω στους τελευταίους 12 μήνες και προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τι πήγε καλά και τι όχι.

Ασχέτως του αν αυτή η διαδικασία έχει να κάνει με προσωπικά, επαγγελματικά ή άλλα θέματα, υπάρχει ένα καίριο ερώτημα στο οποία ουσιαστικά βασίζεται: Τι με κάνει ευτυχισμένο; Έτσι, σχετικά με την επαγγελματική μας ζωή, μπορούμε να αναρωτηθούμε τι μας ευχαριστεί στη δουλειά μας; Είναι (μόνο) οι απολαβές; Πώς είναι οι σχέσεις με τους συναδέλφους μας και τον προϊστάμενό μας; Τι είδος εργασιών μας ενδιαφέρει/ικανοποιεί; Πόσο συχνά κληθήκαμε να φέρουμε εις πέρας τέτοιες εργασίες την προηγούμενη χρονιά; Πώς αντιλαμβανόμαστε την προσωπική μας εξέλιξη; Λάβαμε κάποια εκπαίδευση/επιμόρφωση τους τελευταίους 12 μήνες; Σε ποιον τομέα θα μας ενδιέφερε να επιμορφωθούμε;

Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία σε όλους τους τομείς της ζωής μας, π.χ. στις διαπροσωπικές μας σχέσεις (ερωτικές, οικογενειακές και φιλικές), στον τομέα της υγείας μας, στις συνθήκες ζωής μας/το περιβάλλον μας, και στις κοινωνικές δραστηριότητες και τα χόμπι μας, μπορούμε να παράξουμε ένα πολύτιμο «οδηγό» για το πώς φανταζόμαστε ιδανικά τη ζωή μας. Για παράδειγμα, η ερώτηση «τι με κάνει ευτυχισμένο» σχετικά με τις συνθήκες ζωής και το περιβάλλον μας, μπορεί να μας ωθήσει να αλλάξουμε τη χρήση κάποιου δωματίου στο σπίτι, να αλλάξουμε διακόσμηση ή ακόμη και να μετακομίσουμε για να είμαστε πιο κοντά στην εργασία μας. Η ίδια ερώτηση στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων μπορεί να μας βοηθήσει να επιλέξουμε συνειδητά να περνάμε περισσότερο χρόνο με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και με τους οποίους διασκεδάζουμε, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μας κάνει να κρατήσουμε μια απόσταση ασφαλείας από άτομα με τα οποία δεν περνάμε καλά ή έχουν χάσει την εμπιστοσύνη μας. Επίσης, το να αναγνωρίσουμε ποιο είδος φυσικής δραστηριότητας μας ευχαριστεί μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας μας. Η συνειδητοποίηση ότι μας ευχαριστεί για παράδειγμα το περπάτημα ή το ποδήλατο μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε τον τρόπο που μετακινούμαστε καθημερινά. Ίσως μας αρέσει να κολυμπάμε ή να τρέχουμε ή να συμμετέχουμε σε ομαδικά αθλήματα. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και μας ξεκουνάει από τον καναπέ! Τέλος, είναι πολύ καλή ιδέα να προσθέσουμε στο πρόγραμμά μας για το 2018 χόμπυ και δραστηριότητες που μας χαλαρώνουν και μας δίνουν μια αίσθηση πληρότητας. Είτε πρόκειται για μια καλλιτεχνική ενασχόληση είτε για τη συμμετοχή μας σε κάποιον όμιλο ή ακόμα για εθελοντική εργασία/υπσοτήριξη κάποιου κοινωφελούς σκοπού, ο,τιδήποτε συμβάλλει στην ψυχική μας ηρεμία πρέπει να αποτελεί μέρος του προγράμματός μας.

Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη στιγμή να αναρωτηθούμε: «Τι με κάνει ευτυχισμένο;» Μια καλή ιδέα είναι να καταγράψουμε τις προτιμήσεις μας ανά κατηγορία, ώστε να μπορέσουμε πιο εύκολα να εντάξουμε κάποιες από αυτές τις προτιμήσεις στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα για το νέο έτος. Γιατί τελικά η πιο σημαν τική απόφαση για τη νέα χρονιά είναι να είμαστε ευτυχισμένοι. Καλές γιορτές και Καλή Χρονιά σε όλους!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square