Τα οφέλη της ομαδικότητας στον εργασιακό χώρο και στην καθημερινή ζωή


Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί απολαμβάνουμε περισσότερο ένα γεύμα όταν έχουμε παρέα; Και γιατί μας αρέσει να πηγαίνουμε για καφέ με φίλους; Ποιος είναι ο λόγος που τα παιδιά αναζητούν άλλα παιδιά για να παίξουν μαζί τους; Ή γιατί οι σημαντικοί εταιρικοί στόχοι ανατίθενται σε ομάδες και όχι σε άτομα; Και για ποιον λόγο, όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και προβλήματα, στρεφόμαστε σε άλλους ανθρώπους για να τα συζητήσουμε;

Ο άνθρωπος είναι από την φύση του συντροφικό και κοινωνικό ον. Από πολύ μικρές ηλικίες, αναζητά ενστικτωδώς την συντροφιά. Είναι ο φυσικός τρόπος ύπαρξης των ανθρώπων, που δημιουργούν ομάδες στις γειτονιές, σε αθλητικούς συλλόγους, στα σχολεία, σε λέσχες, στις επιχιερήσεις, στις διακοπές, στις κοινωνίες. Και επιδιώκουν τα άτομα στις ομάδες αυτές να έχουν κοινό χρόνο και κοινές δραστηριότητες. Είναι κάτι που συμβαίνει σχεδόν ενστικτωδώς, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Αλλά σχετίζεται άμεσα με τα οφέλη της ομαδικότητας σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Η ομαδικότητα δηνιουργεί την αίσθηση ότι «ανήκουμε κάπου», ότι «είμαστε μαζί». Στην Ελλάδα λέμε χαρά που μοιράζεται διπλασιάζεται, ενώ λύπη που μοιράζεται γίνεται μισή. Είναι πολύ ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε οποιδήποτε θέμα όταν έχουμε συνεργάτες, ακόμα και αν οι γνώσεις τους δεν είναι σχετικές με το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί; Επειδή δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχει κάποιος στον οποίο μπορούμε να στραφούμε για συμπαράσταση και αυτό έχει τεράστια επίπτωση στην ψυχολογία μας. Μας κάνει να νιώθουμε πιο δυνατοί και μας δίνει μια επιπλέον ώθηση.

Ακόμα, μέσα στις ομάδες, υπάρχουν άνθρωποι με διαφορές στις προσλαμβάνουσες, στις ιδέες, στην παιδεία, στις αντιδράσεις και στον τρόπο σκέψης. Όλα αυτές οι διαφορές συνδυάζονται και ενώνονται σε ένα κοινό σύνολο πράξεων, αυξάνοντας σημαντικά την δημιουργικότητα και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων της ομάδας. Έτσι, οι στόχοι μπορούνε να επιτευχθούν πιο εύκολα από ομάδες παρά από άτομα.

Επιπλέον, η επιδίωξη ενός κοινού στόχου ενισχύει την προσήλωση προς την επίτευξή του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν για παράδειγμα κάποιο μέλος της ομάδας απογοητευθεί ή αποθαρρυνθεί, τα υπόλοιπα μέλη βοηθούν στην εμψύχωσή του και στην υπενθύμιση του κοινού στόχου. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η δέσμευση ως προς την επίτευξη του στόχου και η αίσθηση υπευθυνότητας των μελών της ομάδας. Και προφανώς η κινητοποίηση μιας ομάδας προς ένα στόχο να είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι η κινητοποίηση σε ατομικό επίπεδο.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η ομαδική εργασία είναι διασκεδαστική! Ο φόρτος εργασίας καταμερίζεται σε περισσότερα από ένα άτομα, τα μέλη μοιράζονται ιστορίες και εμπειρίες, το χιούμορ είναι σημαντικόα και οι αστείες στιγμές μετατρέπονται σε μοχλό ώθησης της ενέργειας της ομάδας. Η επικοινωνία βελτιώνεται και τα άτομα γίνονται λιγότερο εγωιστικά, καθώς μετακινούνται από το «εγώ» στο «εμείς». Οι ομάδες μας κάνουν καλύτερους ακροατές και ενισχύουν την ενσυναίσθησή μας, μία από τις σημαντικότερες διαστάσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης. Συνολικά, οι ομάδες μας κάνουν πιο ανθρώπινους. Και “we are only human after all”...

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square