Γονείς και εξετάσεις: υιοθετήστε θετική στάση!


Φτάσαμε στην χρονική περίοδο που τα παιδιά άνω των 12 ετών έρχονται αντιμέτωπα με τις εξετάσεις. Άλλα για πρώτη φορά (α’ γυμνασίου), άλλα όχι, άλλα με εξετάσεις μεγαλύτερης βαρύτητας, άλλα με μικρότερης.

Είτε το παιδί μας δίνει για ένα δίπλωμα σε μια ξένη γλώσσα, είτε δίνει ενδοσχολικές εξετάσεις είτε πανελλήνιες, είναι βέβαιο πως η θετική στάση απέναντί του από την πλευρά μας μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση σημαντικά.

Ας βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση τους όταν ήμαστε μαθητές. Τι είναι αυτό που θέλαμε να ακούσουμε από τους γονείς μας; Προφανώς κάτι θετικό και αισιόδοξο. Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε στα παιδιά μας για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους και να μειώσουμε το άγχος;

  • «Πιστεύω πολύ σε σένα και τις δυνατότητές σου, θα τα πας μια χαρά!»: η συγκεκριμένη φράση καθησυχάζει το παιδί και του ενισχύει την αυτοεκτίμηση. Ακόμα και αν το ίδιο το παιδί πιστεύει ότι δεν θα τα πάει καλά, έχει περισσότερες πιθανότητες να τα πάει καλύτερα αν του δείξουμε πως εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Και αυτό ισχύει γενικότερα, όχι μόνο στις εξετάσεις.

  • «Κάνε το καλύτερο που μπορείς και μην αγχώνεσαι για το αποτέλεσμα.»: το να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε μια προσπάθεια είναι το ζητούμενο. Δεν μπορούν όλοι οι μαθητές να πάρουν άριστα και ούτε θα έπρεπε να έχουμε αυτή την απαίτηση. Αυτό που θα έπρεπε να περιμένουμε είναι να προσπαθήσει το παιδί για το καλύτερο που μπορεί, με βάση τις δυνατότητές του.

  • «Καμία μορφή εξέτασης δεν ήταν για κανέναν το τέλος του κόσμου»: με αυτό προφανώς δεν εννοούμε να πάνε στις εξετάσεις απροετοίμαστα τα παιδιά, αλλά επιθυμούμε να δώσουμε στις εξετάσεις τη σωστή τους βαρύτητα. Ακόμα και αν αποτύχουν, θα έχουν και άλλες ευκαιρίες. Και πολλές φορές η αποτυχία αποτελεί εφαλτήριο για μια αλλαγή πλεύσης ή νοοτροπίας.

  • «Εμείς θα είμαστε δίπλα σου ό,τι και αν συμβεί και θα συνεχίσουμε να σε αγαπάμε όπως και πριν.» Τα παιδιά, και πόσο μάλλον οι έφηβοι, έχουν ανάγκη να νιώθουν ότι τα στηρίζουμε, ακόμη και αν δεν έχουν ανάγκη την παρέα μας ή την έγκρισή μας για όλα τα θέματα. Όμως είναι καλό να γνωρίζουν πως η σχέση μας μαζί τους δεν εξαρτάται από την επιτυχία ή την αποτυχία σε καμία εξέταση.

Μπορούμε επίσης οι γονείς να φροντίσουμε στην περίοδο των εξετάσεων για τη σωστή διατροφή, την ξεκούρασή τους, αλλά και την άθλησή τους, μιας και η εκγύμναση μειώνει το άγχος και βελτιώνει την διάθεση. Και όταν έχουμε καλύτερη διάθεση, οι πιθανότητες να τα πάμε καλά σε οποιονδήποτε τομέα είναι μεγαλύτερες!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square