Μαθηματικα και δεξιότητες ζωής: γνωρίζατε ότι συνδέονται τόσο στενά;


Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μαθηματικά συνδέονται με δεξιότητες που σχετίζονται με την ανάλυση δεδομένων, τον προγραμματισμό, τον μαθηματικό λογισμό, μεταξύ άλλων. Όλα τα παραπάνω θεωρούνται «hard skills” και συχνά συγκαταλέγονται στα κριτήρια επιλογής για κάποιες θέσεις εργασίας.

Παρόλα αυτά, τα μαθηματικά σχετίζονται (επηρεάζουν, αλλά και επηρεάζονται) και με άλλες δεξιότητες, που ανήκουν στις λεγόμενες δεξιότητες ζωής («soft skills»). Ας δούμε γιατί:

1) Υπάρχουν πάντα περισσότεροι από ένας διαφορετικοί τρόποι για να φθάσει κανείς στο σωστό αποτέλεσμα. Όλα τα διαφορετικά μονοπάτια σκέψης στα μαθηματικά είναι αποδεκτά, αρκεί να είναι τεκμηριωμένα. Πράγμα που σημαίνει, ότι τα μαθηματικά μας μαθαίνουν να είμαστε ευέλικτοι και να έχουμε ανοιχτό μυαλό.

2) Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε όταν λύνουμε μια άσκηση. Ακόμη και αν δεν φτάσουμε στο τελικό ζητούμενο, η προσπάθεια μετράει (και βαθμολογείται) εφόσον έχει καταγραφεί. Ο μαθηματικός οφείλει να επιβραβεύσει την προσπάθεια, όπως ακριβώς συμβαίνει στον αθλητισμό: η συμμετοχή επιβραβεύεται, ακόμη και αν δεν πάρει κάποιος μετάλλιο.

3) Τα μαθηματικά ενισχύουν τις ικανότητές μας που σχετίζονται με την διαχείριση χρόνου. Ακόμη και αν ξέρουμε όλες τις απαντήσεις, αν δεν διαχειριστούμε τον χρόνο μας σωστά, ενδέχεται να μην προλάβουμε να τις γράψουμε.

4) Για να λύσουμε ένα μαθηματικό πρόβλημα, πρέπει να συγκεντρωθούμε στον συγκεκριμένο στόχο. Χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση και προετοιμασίαμ ακόμη και για τους πιο ταλαντούχους μαθητές. Τα μαθηματικά ουσιαστικά αποτελούν μια διαρκή διαδικασία στοχοθεσίας, και η ικανοποίηση που μας δίνει η επίτευξη του στόχου κάθε φορά μας επιβραβεύει.

5) Μαθηματικά σημαίνει προσπάθεια, πειραματισμός, λάθος και πάλι από την αρχή. Έτσι μαθαίνουμε ότι δεν πειράζει αν κάνουμε λάθος, και ακόμη ότι πρέπει να προσπαθήσουμε κάτι διαφορετικό εφόσον δεν δούλεψε αυτό που είχαμε κατά νου. Αυτή η διαδικασία ενισχύει την δημιουργικότητα, την καινοτομία και το να σκεφτόμαστε έξω από την πεπατημένη (out-of-the-box thinking).

6) Η διαδικασία του λάθους και της συνέχισης της προσπάθειας χτίζει την ανθεκτικότητά μας. Δεν μπορούμε να «κολλήσουμε» στο ότι δεν δούλεψε αυτό που είχαμε φανταστεί, ούτε να αποσυντονιστούμε από την αποτυχία. Η δυνατότητα ταχείας επανάκαμψης μετά από κάποιον συλλογισμό που δεν οδήγησε στη λύση είναι πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας.

7) Η κριτική σκέψη επίσης αναπτύσσεται μέσω των μαθηματικών. Το να αναρωτιόμαστε αν οι παραδοχές μας είναι σωστές και να απορρίπτουμε όσες δεν είναι, βρίσκεται στον πυρήνα της μαθηματικής σκέψης. Εφόσον κατακτηθεί ως τρόπος προσέγγισης, η κριτική σκέψη μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τομέα της ζωής μας.

8) Τα μαθηματικά βελτιώνουν τις δεξιότητες που σχετίζονται με την γραφή. Η καλή δομή στη μαθηματική γραφή βοηθά πολύ στην καλή δομή οποιουδήποτε γραπτού κειμένου, μιας και ένα καλό μαθηματικό γραπτό έχει αρχή και τέλος, επιχειρήματα και μία λογική σειρά. Επίσης, πρέπει να είναι εύκολο να το αντιληφθεί αυτός που το διαβάζει, όπως και κάθε κείμενο.

9) Όπως και τις δεξιότητες γραφής, τα μαθηματικά βελτιώνουν και την ικανότητα παρουσίασης και επικοινωνίας, Το να ξέρει κάποιος την απάντηση αλλά να μην μπορεί να την παρουσιάσει σωστά και να την επικοινωνήσει είτε προφορικά είτε γραπτά είναι άσκοπο. Τα μαθηματικά βοηθούν τους μαθητές να βελτιώσουν τον τρόπο που επικοινωνούν, μιλώντας με σαφήνεια και ακρίβεια.

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί οι μαθηματικοί έχουν συχνά σταδιοδρομία σε πολύ διαφορετικούς τομείς από το αρχικό τους πτυχίο. Θα περίμενε κάποιος ένας μαθηματικός να γίνει καθηγητής, ή στατιστικός αναλυτής, ερευνητής ή αναλογιστής. Πολλοί μαθηματικοί είναι επίσης λογιστές, τραπεζικά στελέχη, μηχανικοί, χρηματοοικονομικοί αναλυτές, οικονομολόγοι ή μεσίτες. Ακόμη, αρκετοί μαθηματικοί είναι εξαιρετικοί στο μάρκετινγκ, την δοίκηση επιχειρήσεων, στην ηχοληψία, στην αρχιτεκτονική και στην συμβουλευτική επιχειρήσεων. Γνωρίζατε, όμως, ότι απόφοιτοι μαθηματικών είναι συχνά πετυχημένοι καλλιτέχνες (γλύπτες, ζωγράφοι, μουσικοί, φωτογράφοι, κλπ), εξαιρετικοί συγγραφείς ή κορυφαίοι στον τομέα της στρατηγικής επιχειρήσεων;

Τα μαθηματικά οδηγούν σε έναν κόσμο από ευκαιρίες, επειδή αναπτύσσουν μια σημαντική ομάδα δεξιοτήτων ζωής. Και αυτό ακριβώς είναι που αυξάνει την γοητεία τους!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square