Εσείς πόσο συχνά λέτε στο παιδί σας ότι πιστεύετε στις δυνατότητές του;


«Δε θα τα καταφέρω», «Δεν είμαι αρκετά καλός», «Δεν είμαι αρκετά έξυπνος»: όσοι δουλεύουν με παιδιά έχουν ακούσει αρκετές φορές αντίστοιχες εκφράσεις, και έχουν παρατηρήσει και τις αντίστοιχες συμπεριφορές παραίτησης, είτε πρόκειται για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, είτε για μεγαλύτερα. Ακόμη και παιδιά που βρίσκονται κοντά στην ενηλικίωση συχνά δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους και δεν θέλουν καν να προσπαθήσουν.

Υπάρχουν αντιθέτως άλλα παιδιά, που είναι πάντα έτοιμα να δοκιμάσουν κάτι καινούριο και δεν απογοητεύονται εύκολα. Πού οφείλεται η διαφορά ανάμεσά τους; Τις περισσότερες φορές, είμαστε υπεύθυνοι εμείς οι γονείς. Η αυστηρότητα, η τελειομανία, η έλλειψη στοργής, δημιουργεί στα παιδιά την αίσθηση ότι δεν έχουν αυτό που χρειάζεται για να τα καταφέρουν. Πολλές φορές οι γονείς έχουν καλή πρόθεση πιστεύοντας ότι με το να μην επιβραβεύουν τα παιδιά τους, τα βοηθούν να μην «πάρουν τα μυαλά τους αέρα».

Όμως τα παιδιά βρίσκονται σε μια διαδικασία ανάπτυξης και χρειάζονται την επιβράβευσή μας. Χρειάζεται να ακούνε από τους γονείς τους ότι πιστεύουν στις δυνατότητές τους. Απλές φράσεις, όπως «πιστεύω πολύ σε εσένα» ή «είμαι πολύ περήφανος για σένα», ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών και τα κάνουν περισσότερο τολμηρά. Δεν εννοούμε ότι πρέπει οι γονείς να μπουν σε μια διαδικασία κολακείας χωρίς λόγο. Αρκεί απλώς να αναγνωρίσουν τα θετικά στοιχεία των παιδιών τους ή τη θετική έκβαση κάποιας προσπάθειας.

Ή, ακόμη πιο σημαντικό, να μην φέρουν την καταστροφή στην αρνητική έκβαση μιας προσπάθειας των παιδιών, αλλά να εκφράσουν τη βεβαιότητα ότι την επόμενη φορά τα παιδιά θα τα καταφέρουν καλύτερα. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δε θα βλάψουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού, αλλά θα δείξουν ότι το να αποτύχουμε είναι μέσα στο παιχνίδι και δεν είναι σε καμία περίπτωση λόγος να τα παρατάμε.

Αν λοιπόν δεν το έχετε ήδη κάνει, ίσως ήρθε η ώρα για μια «ένεση» αυτοπεποίθησης στα παιδιά σας! Και ίσως αυτή η «ένεση» να πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα, για να έχει ορατά αποτελέσματα.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square