Θετική ψυχολογία: Υπάρχουν συνταγές για την ευτυχία;

Τα τελευταία χρόνια, η ψυχολογία έχει στραφεί προς τα θετικά συναισθήματα. Ο κλάδος της θετικής ψυχολογίας γνωρίζει μεγάλη άνθηση, αναζητώντας το τι οδηγεί σε μια ευτυχισμένη ζωή.

Τι σημαίνει όμως «ευτυχισμένη ζωή»; Σημαίνει το να είμαστε διαρκώς χαρούμενοι; Να χαμογελάμε συνέχεια ή να έχουμε ένα συνεχές αίσθημα χαράς; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο: είναι εντελώς αφύσικο να είμαστε διαρκώς χαρούμενοι και να μη βιώνουμε καθόλου αρνητικά συναισθήματα. Συγκεκριμένα, ο Δρ. Tal-Ben Shahar, καθηγητής θετικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard υποστηρίζει – και προφανώς έχει δίκιο – ότι μόνοι οι ψυχοπαθείς και οι νεκροί δεν βιώνουν κανένα αρνητικό συναίσθημα. Επομένως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ανθρώπινη φύση μας και το γεγονός ότι όλοι μας νιώθουμε συναισθήματα από το ευρύτερο φάσμα των θετικών και αρνητικών συναισθημάτων, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Αυτό λοιπόν που οφείλουμε να κάνουμε για να έρθουμε πιο κοντά στην ευτυχία που θα διαρκεί, και δε θα βασίζεται σε κάποιο επίτευγμά μας όπου η ευτυχία φουσκώνει και ξεφουσκώνει πολύ γρήγορα, είναι να δώσουμε χώρο στα αρνητικά συναισθήματα, όπως και στα θετικά. Και κυρίως, να κατανοήσουμε ότι και τα αρνητικά συναισθήματα έρχονται και φεύγουν, σαν «σύννεφα» που περνούν. Όταν αποδεχθούμε ότι είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να έχουμε και αρνητικά συναισθήματα, ουσιαστικά «ανοίγουμε» το μονοπάτι προς την ευτυχία. Παράδοξο; Και όμως αληθινό.

Μπορούμε, λοιπόν, να παρατηρούμε τον εαυτό μας και να αναγνωρίζουμε τα διάφορα συναισθήματά μας,

χωρίς να αποκλείουμε κάποια από αυτά. Με τον τρόπο αυτό, απαλλασσόμαστε από το άγχος του να είμαστε διαρκώς χαρούμενοι- και αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό βήμα για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square