Μήπως λέμε περισσότερα "ναι" από όσα θα θέλαμε;


Πόσο συχνά λεμε «ναι», ενώ στην πραγματικότητα θέλουμε να πούμε «όχι»; Πόσες φορές αναλαμβάνουμε κάτι, ενώ δεν προλαβαίνουμε ή έχουμε άλλες προτεραιότητες; Πόσο δυσκολευόμαστε να αρνηθούμε να βοηθήσουμε έναν φίλο, έναν συγγενή ή έναν συνάδελφο, και καταλήγουμε να κουραζόμαστε πολύ και να καταπιεζόμαστε;

Το λεγόμενο «σύνδρομο του καλού παιδιού» ή αλλιώς η διάθεση να τους κάνουμε όλους χαρούμενους, δημιουργεί συνήθως εκνευρισμό, κόπωση και ένταση. Γιατί λοιπόν δε λέμε «όχι»;

Συνήθως, ο λόγος για τον οποίο δυσκολευόμαστε να αρνηθούμε έχει να κάνει με το ότι δε θέλουμε να στενοχωρήσουμε τους άλλους ή με την αντίληψη ότι αν το κάνουμε, δε γινόμαστε αρεστοί και η αξία μας μειώνεται. Κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Ίσα-ίσα, αν πούμε όχι σε κάτι που μας πιέζει, οι άλλοι μας υπολογίζουν περισσότερο, γιατί δείχνουμε ότι βάζουμε τα όριά μας, ακούμε τα θέλω μας και δίνουμε σημασία στις προτεραιτότητές μας.

Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι πραγματικά ρομαντικοί, που πιστεύουν πως αν όλοι λέγαμε ναι σε όλους, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος. Όσο ρομαντική κι αν είναι αυτή η άποψη, είναι ουτοπική. Ακόμη, το να λέμε σε όλα «ναι» δίνει την εικόνα ότι δε σεβόμασε τον εαυτό μας και μας κάνει εύκολο στόχο για εκείνους που τους αρέσει η καλοπέραση. Ουσιαστικά, δεν χαλάμε χατίρι σε κανέναν, παρά μόνο στον εαυτό μας.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα έχουμε την τάση να πούμε ναι σε κάτι που ουσιαστικά δε θέλουμε, ας προσπαθήσουμε να αρνηθούμε ευγενικά. Το να επιλέγουμε σε τι λέμε ναι και σε τι όχι, είναι μια ισορροπία που μόνο εμείς μπορούμε να βρούμε και που θα μας βοηθήσει στο να μην αναλώνουμε τις δυνάμεις μας σε ασήμαντα και ανούσια πράγματα. Ας επικεντρωθούμε στα ουσιαστικά για εμάς, που μόνο εμείς γνωρίζουμε ποια είναι!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square