Η νοοτροπία του «παράδοξου» και τα οφέλη της


Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν τη σημασία της νοοτροπίας του «παράδοξου» (paradox mindset) ή όπως θα λέγαμε με απλά λόγια, της χρήσης ενός παράδοξου τρόπου σκέψης. Αυτός ο τρόπος σκέψης έχει να κάνει με την αναγνώριση της συνύπαρξης δύο φαινομενικά αντίθετων καταστάσεων ή απαιτήσεων, και την μη επιλογή της μίας από αυτές. Αντιθέτως, η παράδοξη νοοτροπία βασίζεται στην αποδοχή και των δύο και στον συνδυασμό τους.

Ας δούμε ένα παράδειγμα, που στο παρελθόν θεωρούνταν «δίλημμα»: τι επιλέγει μια γυναίκα; Τη μητρότητα ή την καριέρα; Πλέον, οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν και τα δύο, βρίσκοντας την δική τους ισορροπία ανάμεσα στους δύο ρόλους. Ένα άλλο παράδειγμα, από τον χώρο των επιχειρήσεων, έχει να κάνει με το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό: τα στελέχη δεν επιλέγουν ανάμεσα σε βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα πλάνα, καλούνται να κάνουν και τα δύο.

Ουσιαστικά, η παράδοξη νοοτροπία μας καλεί να εξετάσουμε αν μία κατάσταση είναι όντως δίλημμα. Μήπως υπάρχει λύση που δε μας υποχρεώνει να διαλέξουμε ανάμεσα σε δύο φαινομικά εναλλακτικές επιλογές; Μήπως στην πραγματικότητα δεν είναι εναλλακτικές, αλλά διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος;

Τα οφέλη της παράδοξης νοοτροπίας είναι πολλά: διευκολύνει την μάθηση, συνδέεται με την επανάκαμψη μετά από αποτυχίες, ενισχύει την καινοτομία και την αποτελεσματικότητα.

Μήπως την επόμενη φορά που θα έχουμε την εντύπωση ότι καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο εναλλακτικές, αξίζει να το σκεφτούμε καλύτερα; Ίσως η χρήση του παράδοξου τρόπου σκέψης διευκολύνει σημαντικά την απόφασή μας!

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να δουλέψεις πάνω στην νοοτροπία σου, επικοινώνησε μαζί μας στο info@lifecraft.gr

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square