"Και αν αποτύχω;"


Ένας από τους βασικότερους λόγους που δεν τολμάμε να δοκιμάσουμε καινούρια πράγματα ή να κάνουμε ένα νέο επαγγελματικό βήμα ή ακόμη και να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή στη ζωή μας, είναι ο φόβος της αποτυχίας.

Τι θα πει ο περίγυρός μας αν αποτύχουμε; Πώς θα αισθανθούμε; Πώς θα δικαιολογηθούμε στον εαυτό μας και στους άλλους;

Χρειάζεται όμως να δικαιολογηθούμε; Η αποτυχία δεν είναι ντροπή! Αντιθέτως, αποτελεί απόδειξη της τόλμης μας και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία. Αναγνωρίζοντας τι δεν κάναμε καλά ή τι θα μπορούσαμε να αλλάξουμε έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια, μπορούμε να πλησιάσουμε το στόχο. Και συχνά αυτό απαιτεί περισσότερες από μία αποτυχίες. Όπως έχει πει ο Γαλλος φιλόσοφος Gaston Bachelard, η αλήθεια δεν είναι παρά ένα σφάλμα διορθωμένο.

Η επιστήμη και η τεχνολογία δεν θα είχαν προοδεύσει ποτέ αν κάποιοι επιστήμονες και ερευνητές δεν είχαν αποτύχει επανειλημμένως. Ο Thomas Edison είχε χιλιάδες αποτυχίες μέχρι να καταφέρει να εφεύρει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Χαρακτηριστικά έλεγε: «Δεν έχω αποτύχει χιλιάδες φορές, έχω επιτύχει σε χιλιάδες απόπειρες που δεν λειτούργησαν» (από το βιβλίο «Η ομορφιά της αποτυχίας» του Charles Pépin).

Στην ουσία, η αποτυχία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία μάθησης. Το θέμα είναι να μάθουμε από το λάθος και να μην το επαναλάβουμε. Και ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε ότι είναι λάθος, είναι να αποτύχουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Albert Einstein έχει πει πως πολλές επιτυχίες δεν αποδεικνύουν την αλήθεια μιας υπόθεσης, αλλά μία μόνο αποτυχία αποδεικνύει την μη εγκυρότητά της!

Ας μη φοβόμαστε λοιπόν να αποτυγχάνουμε. Η αποτυχία είναι ένα βήμα προς την επιτυχία!

«Και αν αποτύχω;» Θα έχεις ήδη μάθει!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square