Η παρεξηγημένη έννοια της θετικότητας

Τα τελευταία χρόνια, η θετική ψυχολογία έχει μπει στην ζωή μας. Σύμφωνα με τις έρευνες, όταν σκεφτόμαστε θετικά, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουμε τους στόχους μας. Επίσης, η θετική σκέψη βοηθά στο «ευ ζην», δηλαδή στο να νιώθουμε καλά.

Υπάρχουν βέβαια και οι επικριτές της θετικότητας, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι απλώς με το να σκέφτομαι ότι όλα θα πάνε καλά, δεν αλλάζει κάτι. Η παρεξήγηση, εδώ, βρίσκεται στο τι σημαίνει θετικότητα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι δύο άνθρωποι είναι άνεργοι. Ο πρώτος πιστεύει ότι σύντομα θα βρει δουλειά και βάζει όλη του την ενέργεια στην αναζήτηση εργασίας, παραλολουθεί τις αγγελίες, στέλνει βιογραφικά, ενημερώνει το δίκτυό του ότι ψάχνει για δουλειά, κλπ. Ο δεύτερος πιστεύει ότι θα βρει σύντομα δουλειά, αλλά δεν κάνει τίποτα.

Αρκείται στο να πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά και περιμένει η επόμενη ευκαιρία εργασίας να του χτυπήσει την πόρτα. Είναι και οι δύο θετικοί άνθρωποι; Η απάντηση είναι όχι!

Η θετικότητα δεν είναι συνώνυμο του ρομαντισμού. Δε σημαίνει απλώς πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά και μένω αδρανής. Ίσα-ίσα, η θετικότητα είναι αντίθετη της αδράνειας. Από τα δύο προαναφερθέντα παραδείγματα ανθρώπων, μόνο ο πρώτος εφαρμόζει τις αρχές της θετικότητας. Η ελπίδα, σύμφωνα με τον επιστημονικό της ορισμό, έχει από 2 συστατικά: α) την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας, και β) το ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε για να συμβεί αυτό. Συνεπώς, η ελπίδα είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με τη δράση. Διαφορετικά δεν μιλάμε για ελπίδα, αλλά για ευσεβή πόθο. Ελπίδα χωρίς στοχοθεσία και ανάληψη δράσης δεν νοείται.

Εσύ, τι ελπίζεις; Και πώς σκοπεύεις να δράσεις ώστε να το πετύχεις;

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square