Μήπως είσαι πολύ αυστηρός/ή με τον εαυτό σου;


Μήπως έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σου; Αναγνωρίζεις την πιθανότητα να κάνεις λάθος/να αποτύχεις; Αντιλαμβάνεσαι τι νιώθεις, και τις συνθήκες, όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες; Παρέχεις αντίστοιχη υποστήριξη στον εαυτό σου με εκείνην που θα παρείχες σε έναν φίλο;

Σύμφωνα με την Kristine Neff, πρωτοπόρο στην έρευνα για την αυτοσυμπόνοια (self-compassion), είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε την ανθρώπινη φύση, να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας και να λειτουργούμε με βάση την ενσυνειδητότητα. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ανθρώπινο να αποτύχουμε & δεν κατακρίνουμε τον εαυτό μας, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση αναλόγως των συνθηκών.

Αυτό δε σημαίνει ότι ψάχνουμε δικαιολογίες ή αποποιούμαστε την ευθύνη. Αντιθέτως, όσοι έχουν ανεπτυγμένη αυτοσυμπόνια, αναζητούν τα αίτια μιας αποτυχίας και ανακάμπτουν γρηγορότερα. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αντιμετωπίσεις μια δυσκολία, αναρωτήσου: hashtag#Αν αυτό συνέβαινε σε κάποιο φιλικό σουπρόσωπο, τι θα του έλεγες; Στην εσωτερική συζήτηση με τον εαυτό σου, εστίασε στα θετικά και στο τι έμαθες αντί στην υπερβολικά αυστηρή κριτική.

Χρειάζεσαι κι εσύ αγάπη, αποδοχή και υποστήριξη. Φέρσου στον εαυτό σου, όπως θα φερόσουν στον καλύτερό σου φίλο!

#selfcompassion #selflove

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square