Χρησιμοποιώντας την συναισθηματική νοημοσύνη στην λήψη αποφάσεων

Χρησιμοποιώντας την συναισθηματική νοημοσύνη στην λήψη αποφάσεων

Συχνά καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή. Κάποιες φορές δυσκολευόμαστε πολύ, πιθανώς επειδή αγνοούμε ή παραβλέπουμε κάποιες σημαντικές παραμέτρους,

Μία τέτοια παράμετρος είναι τα συναισθήματά μας. Το πώς νιώθουμε όταν εξετάζουμε τα διάφορα ενδεχόμενα, δηλαδή πριν καταλήξουμε στην απόφασή μας, είναι σημαντικό!

Ένας εύκολος τρόπος για να εντάξουμε την συναισθηματική νοημοσύνη στην διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι μέσα από 3 απλές ερωτήσεις: 1) Πώς νιώθω σχετικά με αυτή την επιλογή; Πώς θα ένιωθα αν ήταν αυτή η απόφασή μου; 2) Έχω και άλλες επιλογές; Είναι επιλογές που αποκλείουν η μία την άλλη ή μπορούν ίσως να συνδυαστούν; Πώς νιώθω για αυτές; 3) Τι είναι σημαντικό για εμένα σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση; Ποια είναι τα κριτήριά μου; Πώς νιώθω για τα συγκεκριμένα κριτήρια;

Η καταγραφή των επιλογών και των αντίστοιχων συναισθημάτων ενδέχεται να δημιουργήσει νέες επιλογές, ή και όχι. Όμως σίγουρα θα βοηθήσει στο να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε και γιατί, και ποια συναισθήματα μας δημιουργούνται.

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη διαδικασία προϋποθέτει εσωτερική αναζήτηση και συμβάλει σημαντικά στην αυτογνωσία, καθώς σχετίζεται με την αναγνώριση:

Αναγνώριση συναισθημάτων --> Αναγνώριση επιλογών --> Αναγνώριση απώτερου σκοπού

Η συναισθηματική νοημοσύνη, λοιπόν, συμβάλει στην αυτογνωσία μας και μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Εσύ πώς νιώθεις για τις επιλογές σου; Το μόνο που χρειάζεται για να το ανακαλύψεις είναι μολύβι και χαρτί!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square