Σεροτονίνη: Και όμως, «ζει» στο έντερό μας!

Έχετε σίγουρα βιώσει την αίσθηση ευτυχίας που νιώθουμε μια ηλιόλουστη μέρα ή όταν κολυμπάμε. Υπεύθυνη για αυτή την υπέροχη αίσθηση είναι η σεροτονίνη, μια ουσία που - όπως και η οξυτοκίνη (για την οποία μιλήσαμε την περασμένη εβδομάδα) - είναι ένας νευροδιαβιβαστής, δηλαδή μεταφέρει μηνύματα ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα.

Η σεροτονίνη δρα ως «ρυθμιστής» της διάθεσής μας. Η έλλειψή της συνδέεται με την κατάθλιψη, με διαταραχές στην όρεξη και τον ύπνο, ενώ η αυξημένη συγκέντρωσή της έχει επίσης αρνητικές συνέπειες όπως ταχυκαρδία, ταραχή, εφίδρωση ή τρέμουλο. Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι άνδρες παράγουν γρηγορότερα σεροτονίνη από ό,τι οι γυναίκες.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως η κατανάλωση σοκολάτας (ειδικότερα της μαύρης σοκολάτας) αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης. Μάλιστα, η πλειοψηφία των γυναικών τις τελευταίες μέρες πριν την έναρξη του κύκλου έχει έντονη διάθεση για κατανάλωση σοκολάτας, κάτι που οφείλεται στα πεσμένα επίπεδα σεροτονίνης το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι το μέρος του ανθρώπινου οργανισμού στο οποίο παράγεται και συγκεντρώνεται η περισσότερη σεροτονίνη είναι το έντερο, οπότε έχει ιδιαίτερη σημασία τι τρώμε. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ζάχαρης και "λευκών" ζυμαρικών είναι καλό να είναι περιορισμένη για την ισορροπημένη συγκέντρωση σεροτονίνης στο έντερο.

Κάποιες δραστηριότητες που συμβάλλουν στην αύξηση της σεροτονίνης είναι οι ακόλουθες:

-Έκθεση στον ήλιο

-Ποδηλασία

-Τρέξιμο

-Βόλτα στη φύση

-Κολύμβηση

-Διαλογισμός

-Κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, μπανάνας, τυριού, αυγών, ξηρών καρπών και ψαριού

-Έκφραση ευγνωμοσύνης/ικανοποίησης για όσα έχουμε και όσα έχουμε καταφέρει

-Θετικές και χαρούμενες σκέψεις

Ας εντάξουμε, λοιπόν, τα παραπάνω στην καθημερινότητά μας και ας θυμόμαστε να μην το παρακάνουμε σε τίποτα από αυτά! Η ισορροπία είναι το μυστικό για καλή υγεία!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square